Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.11.2021 | Helsinki

Olympiavalmennuskeskus tukee uimarin kehitystä huipulle

Valtakunnallinen huippu-uinnin Olympiavalmennuskeskus (Helsinki Swimming Academy) aloitti toimintansa elokuussa Helsingissä. Olympiavalmennuskeskuksen keskeisenä tavoitteena on taata uimarille mahdollisimman hyvät olosuhteet, joissa urheilija voi kasvaa ja kehittyä turvallisessa ympäristössä kohti uinnin kansainvälistä huippua.

Olympiavalmennuskeskuksessa harjoittelee seitsemän uimaria, jotka valittiin kesän alussa: Laura LahtinenNiko MäkeläDavin LindholmLassi HaimiNiki KarlssonPetra Ansaranta ja Noah Schmid. Haku järjestettiin kevään aikana.

Olympiavalmennuskeskuksen toiminnasta ja valmennuksesta vastaa päävalmentaja Matti Mäki.

Valmennuskeskuksen toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Elokuussa toiminnan perusteet, eli asiantuntijatiimit sekä ratavuorot, laitettiin kuntoon ja keskityttiin uimareiden sopeutumiseen uusiin olosuhteisiin.

Kaikki uimarit ovat lähteneet kauteen erilaisista lähtökohdista ja tilanteista.

– Osa uimareista tuli toimintaan mukaan ja uuteen kauteen haastavistakin tilanteista, mutta kaikilla on omat jutut, joita työstetään. Meillä on loistava ryhmähenki ja kiva porukka. Emme halua kiirehtiä, vaan teemme tätä prosessina ja katsomme pidemmälle tulevaisuuteen, Mäki kertoo.

Laaja asiantuntijatiimi urheilijoiden tukena

Olympiavalmennuskeskuksen uimarit harjoittelevat Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa ja tänä vuonna valmistuneella Urhea-kampuksella.

– Olemme saaneet ainutlaatuisen mahdollisuuden meille tarjottavien palveluiden suhteen ja nyt opettelemme hyödyntämään niitä kaikkia mahdollisimman kattavasti. Urheiluhallin kanssa sovittua yhteistyön tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, sillä se tarjoaa mahdollisuudet ratatilojen käyttöön, Mäki kertoo.

Erittäin tärkeässä osassa Olympiavalmennuskeskuksen toimintaa ovat asiantuntijapalvelut.

Valmennuksessa Mäen lisäksi mukana ovat myös Kristiina MäkinenMarkku Hirvonen ja Petteri Laine.

Simone Kallonen toimii sekä fysioterapeuttina että asiantuntijatiimin vetäjänä. Fysiikkavalmentajana on Tapani Keränen. Tiimin lääkäri on Juulia Järvimäki, ja Laura Manner on ravintovalmentaja. Laura Koivusalo auttaa urheilijoita urheilupsykologina. Urasuunnittelussa apuna on uraohjaaja Tuuli Merikoski ja tekniikkakuvauksesta ja sen analysoinnista vastaa Antti Kauhanen.

Asiantuntijoiden keskuudessa korostuu hyvä tiedonkulku. Tätä edistääkseen Mäki pitää säännöllisesti palavereja tiimin kanssa.

– Tärkeintä ei ole asiantuntijoiden määrä, vaan se miten meidän kommunikaatiomme toimii. Meidän kaikkien pitää olla kartalla tekemisestämme sekä uimareiden hyvinvoinnista, jotta voimme tehdä asioita samaan suuntaan. Meillä on erittäin hieno asiantuntijatiimi uimareiden tukena, Mäki avaa.

 

Lue lisää Uimaliiton sivuilta tästä linkistä

Lue lisää aiheesta